Staycation? Biobloemen plukken voor het ultieme vakantiegevoel!

27.07.2020
20200727 Staycation Rijkbos Juni 2019Clienvandeneynde 149
Foto: Rijk Bos Bloemen, Lien Van den Eynde

Een staycation is nu al de trend van deze zomer. Heel wat Belgen kiezen bewust voor een vakantie in eigen land en zijn daarbij op zoek naar een leuke activiteit. Heerlijk ontspannend is het om zelf een boeket biologische bloemen te gaan plukken. Dat kan bij tientallen biologische zelfplukboerderijen over heel Vlaanderen. 


Het is een goed idee om deze zomer in eigen streek bloemen te gaan plukken. Je komt tot rust in de natuur, je steunt de lokale boer(in) én je blijft nog lang genieten van bloemenpracht in huis. Wie verras jij deze zomer met een vers geplukt boeket? 

Biologisch

Biologische bloemen worden geteeld in de volle grond zonder pesticiden of kunstmest. Het zijn sterke en gezonde bloemen die tijd en ruimte krijgen om volgens het seizoen te groeien. Via vruchtwisseling, sterke rassen en het goed inzetten van de natuur, worden ziekten en plagen bestreden. Ze blijven lang goed in je vaas en ook de bijen, vlinders en vogels genieten mee. 

Alleen de biologische telers die werken volgens de Europese regels voor bio (en hier jaarlijks voor worden gecontroleerd) mogen vermelden dat ze ‘biologisch’ werken. 

De mooiste plukvelden  

Seizoenbloemen bloeien wanneer het door de natuur is voorzien. Je kan de eerste paasbloemen en tulpen gaan plukken vanaf midden maart. Het seizoen eindigt begin november wanneer de eerste vorst toeslaat. En in de winter? Dan kies je voor droogboeketten van de bloemen die in de zomer overvloedig werden geteeld. 

De variatie is enorm! De meeste velden bevatten gemiddeld tot 50 verschillende soorten bloemen verspreid over heel het plukseizoen zodat je wekelijks een ander boeket kan samenstellen.

Hoe werkt dat? 

 • Er bestaan CSA-boerderijen (CSA staat voor Community Shared Agriculture of 'landbouw gedragen door de gemeenschap') waar je een seizoensabonnement kan kopen. In ruil daarvoor kan je het hele seizoen bloemen plukken. Valt de oogst goed mee, dan geniet je daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je dat risico mee. 
 • Daarnaast zijn er ook plukboerderijen waar je terecht kan voor een los boeket. Je kan er tijdens de openingsuren gewoon gaan plukken en ter plekke betalen. 

Hoeveel kost het?

Op de plukboerderijen kan je betalen per geplukt boeket of voor meerdere plukbeurten. Op het veld krijg je duidelijke instructies van de boer(in) en staan er meestal ook bordjes die aanduiden welke bloemen plukklaar zijn. Je betaalt in verhouding tot de soorten en de hoeveelheden die je plukt.

Bij een CSA koop je een oogstaandeel voor een heel seizoen. Het bedrag, de periode, het aantal stelen en extra activiteiten verschillen per CSA. Zo betaal je van 140 euro voor tweewekelijkse boeketten tot 340 euro voor wekelijkse boeketten van gemiddeld 20 bloemenstelen. 

Om de betrokkenheid te maximaliseren, creëert het CSA-bedrijf ook ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, workshops, meewerkdagen en boerderijfeesten. CSA werkt op die manier actief mee aan lokale gemeenschapsvorming.

Vind een plukveld in je buurt

De laatste jaren neemt het aanbod biologische bloemen toe. Je kan een los boeket kopen bij gespecialiseerde biologische- en hoevewinkels, afhaalpunten, sommige bloemisten… Alle biologisch gecertificeerde verkooppunten met een aanbod bloemen vind je op www.biopunten.be. 

 Ontdek hieronder de bloementelers waar je zelf een boeket kan plukken:

Csa-boerderijen: een abonnement op een seizoen vol bloemenpracht

Plukboerderijen: een los boeket

 • ‘t Goed ter Heule: zelfpluk van tulpen en narcissen, Dronckaertstraat 665, 8930 Lauwe - Menen, www.tgoedterheule.be
 • Bes en Bloem: zelfpluk van biobloemen, Gentdam 29, 9160 Lokeren, www.bes-en-bloem.be 
 • Bookette: zelfpluk van biobloemen, Dijlestraat, 3051 Sint Joris Weert, www.booketteflowers.be 
 • De Kleur van Hier en Nu: zelfpluk van biobloemen, Oosthoekstraat, 1700 Sint-Martens-Bodegem, www.dekleurvanhierennu.be 
 • De Lommerte, zelfpluk van biobloemen, Tessenderloseweg 120, 2431 Laakdal, www.delommerte.be
 • De Zoenebloem: zelfpluk van biobloemen op bioboerderij Domein Ommersteyn, De Schiervellaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem, www.facebook.com/dezoenebloem
 • De Paardenbloemhoeve: zelfpluk van biobloemen volgens CSA-principe, Brechtsesteenweg 143, 2390 Westmalle, www.paardebloemhoeve.be 
 • Ferm: zelfpluk van biobloemen en workshops, Vennestraat, 2811 Hombeek, www.fermbio.be 
 • Herdershof: zelfpluk van biobloemen, Herdersstraat 31, 2560 Bevel (Nijlen), www.herdershof.com 
 • Rijk Bos Bloemen: zelfpluk met bloemenbon tijdens de zomermaanden, Rijkbos 46, 9620 Zottegem, www.rijkbosbloemen.be
 • Talander: zelfpluk van bioloemen, De Lusthoven 88, 2370 Arendonk, www.talander.be
 • Vremdveld: zelfpluk van biobloemen, Broederlozestraat, tussen nummers 86 en 94, 2531 Vremde (Boechout), www.vremdveld.be 

Workshops, plukmomenten...

Op deze boerderijen kan je enkel bloemen gaan plukken op vooraf vastgelegde plukdagen of tijdens workshops. Check hun website of Facebook voor het aanbod.

 • Bloom: verkoop via floristen, check website voor workshops op het veld; Oostendesteenweg 127, 8480 Ichtegem, www.biobloom.be
 • Duizendblad: verkoop via floristen, check website voor workshops op het veld, www.duizendblad.be
 • Fleur-couleur: verkoop via floristen,  check facebook voor plukmomenten op haar bloemenveld,  Heirenthoek 24, 9850 Landegem, www.facebook.com/fleurcouleur.be

Bron: eigen berichtgeving.

20200727 Staycation Kleur Van Hier Nu Verkleind © Foto: De Kleur van Hier en Nu
Project Pdpo Biobloemen Blok Maart2019
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.