Wereldmelkdag: kies lokale biologische melk
Op Wereldmelkdag op 1 juni pleiten we graag voor lokale biologische melk. Biologische melk is duurzaam want de biologische melkveehouder houdt minder dieren per hectare waardoor het milieu minder belast wordt. Onze boodschap voor Wereldmelkdag: kies lokale biologische melk!
Duurzame melk
Koeien en geiten die op ruime weides buiten grazen, weinig medische behandelingen ondergaan en biologisch voer krijgen: dat is de stevige basis van de biologische veehouderij.
Biologische melkveehouders bewijzen elke dag dat een duurzame productie mogelijk is en dat verdient respect. Wim Lybaert, bekend van televisie als moestuinier die teelt zonder pesticiden of kunstmest, is voorstander van een duurzame landbouw en veeteelt. Hij bewondert de manier waarop biologische zuivelboeren werken. Hij vindt lokale biolandbouw alvast de landbouw van de toekomst en steunt de biocampagne van Bio Mijn Natuur.
Hoe wordt biologische melk gemaakt?
Melkboerin Lien van boerderij ‘t Vier Uiterstenhof’ (West-Vlaanderen) laat haar koeien grazen in de wei. Ze beperkt het aantal dieren per hectare zodat de begrazing niet leidt tot overbegrazing, bodemerosie of vervuiling door een teveel aan mest. In de biologische landbouw geldt het principe van grondgebondenheid: de hoeveelheid land en de hoeveelheid dieren zijn mooi met elkaar in evenwicht. Lien besteedt veel aandacht aan het welzijn van de dieren. Ze selecteert rassen die niet enkel op melkproductie goed scoren, maar ook op weerstand en sterke poten. Ze gebruikt zo min mogelijk antibiotica, zoals de wettelijke normen voor bio voorschrijven. In de stal krijgen de koeien veel ruimte en matrassen in de ligboxen. De dieren kunnen naar believen naar de melkrobot, wat het risico op uierontsteking vermindert.
Hoe wordt biologische kaas gemaakt?
Gezonde dieren leveren pure melk. Dries, de broer van Lien, is de kaasmaker van ‘het Dischhof’. Hij maakt heerlijke biologische kazen. Dat doet hij volgens de strenge regels voor biologische verwerking: zo puur mogelijk en met zo weinig mogelijk toevoegingen. Slechts een beperkt aantal additieven en technieken zijn toegelaten in bio.
Voer van eigen bodem
Het gemengde bedrijf (melkvee en groente) De Zwaluw is voor nagenoeg 98% zelfvoorzienend in veevoer. Dat is bijzonder. Terwijl vele veehouders afhankelijk zijn van soja-import en zo de veehouderij een slechte naam bezorgen, laat boer Nils zijn dieren zo veel mogelijk zelf grazen en zorgt hij zelf voor voldoende voer van eigen bodem.
De kip en haar bio-ei
Wie zuivel zegt, denkt vaak ook aan eieren. Op de kippenboerderij van Jef Dries leer je waarom een bio-ei meer kost dan een gangbaar ei. Een biologische kip geniet van kwaliteitsvol biologisch voer, een buitenloop om te scharrelen, meer plaats in de stal… Op het eerste gezicht zien alle eieren er hetzelfde uit. Hooguit de kleur verschilt ... en de stempelcode op het ei. Biologische eieren herken je aan de stempelcode die begint met het cijfer nul.
Koop biozuivel
Van zaterdag 4 tot zondag 12 juni vind je op Bio Mijn Natuur uitgebreide aandacht voor biologische zuivel en eieren. Zo kan je ontdekken hoeveel liefde, zorg en vakmanschap ondernemers steken in biologische zuivel.
Jouw favoriet?
Bedrijven openen de deuren en winkels promoten het rijke, gevarieerde aanbod van bio. Kijk in de online kalender voor alle activiteiten. Van 1 tot 9 juni kan je stemmen op je favoriete biologische zuivelproduct, waarbij je zelf kans maakt op 1 van de 25 cadeaubonnen ter waarde van 100 euro.
Lees ook …
- Product Kaas
- Product Yoghurt
- Product Melk
- Product Eieren
- Nieuws Hoe werkt biocontrole in de praktijk? Ga mee met de controleur door de kaasmakerij
- Nieuws Activiteiten op de biologische zuivelboerderij en in de kaasmakerij
- Nieuws Biologische melk en biologisch vlees 50 procent meer omega 3
- Nieuws Zus is melkboerin, broer is kaasmaker