Dit waren de zes meest gelezen artikels van 2021

16.12.2021
Bloemlezing 2021 Collage

Een bloemlezing van de zes meest gelezen artikels uit onze nieuwsrubriek van het afgelopen jaar. Ze maken je nieuwsgierig of bieden net het antwoord op sommige vragen. Zorgt de pandemie voor meer bio in ons winkelkarretje? Zijn bioboeren ook getroffen door de PFOS-vervuiling? En ben je al aangesloten bij de #Peacefoodmovement? 


  • 1. Van glas biobier tot hop
    We startten het jaar op de brouwerij van Gageleer.  Vero en An van Bioshop Bornem zoeken uit welke ingrediënten thuis horen in hun favoriete biologische gerstenat. Dit leidt hen naar een natuurgebied waar een wel zeer bijzonder kruid groeit. Ze eindigen tussen de hopperanken van de enige biologische hopteler in Vlaanderen! Volg de weg van glas bier tot hop.

  • 2. Minister Crevits wil meer plantaardig op ons bord
    Waarom zouden quinoa en boontjes van ver moeten komen als we ze ook lokaal kunnen telen? Minister Crevits zet in op meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten op ons bord. Ze was te gast bij La vie est belle in Oostkamp, waar ze nauw samenwerken met lokale biologische boeren om hun vegetarische burgers te maken. Bovendien won La vie est belle in september ook de eerste BioVlam-award voor hun innovatieve aanpak.

  • 3.PFOS-vervuiling: wat zijn de gevolgen voor bio?
    De PFOS-vervuiling heeft grote gevolgen voor bioboeren die actief zijn in de stadsrand rond Antwerpen. Het schandaal treft de biologische boeren extra hard omdat het belang van de bodem en van vrije uitloop van dieren hen extra kwetsbaar maakt voor (historische) verontreiniging. 

    Een hele geruststelling voor de klanten van bioboerderij Moesland, wanneer uit onderzoek blijkt dat groenten PFOS niet zomaar uit de bodem opnemen. Ze kunnen met een gerust gemoed seizoensgebonden groenten van bij de boer blijven eten. 
Bloemlezing 2021 Sfeerbeeld3
  • 4. Vlaming koopt meer bioproducten in coronajaar
    Vlamingen kochten in het coronajaar 2020 voor 350 miljoen euro aan bioproducten. Ze legden dus veertien procent meer bio in hun winkelkar in vergelijking met 2019. Opvallend is ook dat Walen gemiddeld nog meer besteden aan bio dan Vlamingen. Mensen willen vandaag weten wat ze eten. Wat veilig is, wat gezond is, wat goed voor hen is. Dat gevoel is door de pandemie versterkt. Lees meer.

  • 5. Sluit je aan bij de #Peacefoodmovement
    We eten onszelf dood en met de intensieve landbouw doden we onze planeet”, schrijft Louis De Jaeger. In zijn boek over de toekomst van de landbouw gaat hij op zoek naar hoe we het tij kunnen keren. We spreken met hem over het effect van herstellende landbouw, maar ook over de #peacefoodmovement. Louis: “In de winkel kan je bioproducten kopen, want iedere euro die je uitgeeft aan voeding is een stembiljet voor het soort landbouw dat je in de wereld wil zien!” Lees het interview.
  • 6. Van Zaam naar goed? 
    De 'Zaam'-campagne van supermarktketen Lidl valt op. "Wie aan onze boeren vraagt om altijd maar goedkoper te produceren in de hoop mee te kunnen spelen op de wereldmarkt, eist dat ze ook inleveren op kwaliteit, milieu-impact en dierenwelzijn,” schrijft BioForum-voorzitter Alexander in een opiniestuk.
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.